INTEGRACIJA

irh Projekt "Izgradnja društva dobrodošlice" uz podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice...

VOLONTERSKI CENTAR

VCST Volonterski centar Split je ujedno i Regionalni volonterski centar za područje Dalmacije...

MI CENTAR

MI CENTAR Mi Centar za pomoć u kući je socijalna ustanova čija je svrha osigurati što duži boravak starijih u svom domu...

ZAKLADA DADIĆ

Zaklada DadićSvrha Zaklade je promicanje razvoja civilnoga društva i pružanje financijske pomoći učenicima i studentima...

ZELENA MREŽA

mreza Zelena mreža d.o.o. društveno poduzeće koje djeluje u području zelenog poduzetništva kao aktivator zajednice...

SENIORI.HR

senioriPortal za poboljšanje pristupa relevantnim informacijama za stariju populaciju, članove obitelji...

Srijeda, 04 Kolovoz 2010 10:23

Forum/ seminar 2009.

Seminar o razvoju i prezentaciji lokalnih projekata koji su se provodili u sklopu programa Izgradnja održivih zajednica u Područjima posebne državne skrbi (Vukovar, Lipik, Sunja, Glina, Barilović, Ličko Petrovo Selo, D. Lapac, Kašić, G. Karin, Biskupija), održan je u Zagrebu 2009. godine.

Svrha seminara bila je unaprijediti znanja o kreiranju i provođenju projekata, razvoju suradnje i partnerstava na lokalnoj razini, kao i razmjena iskustava među nositeljima lokalnih projekata. Na radionici su razjašnjena pitanja vezana za provedbu odobrenih lokalnih projekata. Radionicu su vodili članovi trenerskog tima udruge «Mi»: Slobodan Škopelja, Nives Ivelja i Milan Bijelić.

Na radionicu su pozivani predstavnici različitih organizacija koje kao suradnici provode lokalne projekte u općinama i gradovima obuhvaćenih programom. 

Forum-seminar: "Izgradnja povjerenja – put razvoja zajednica u Području posebne državne skrbi"

forum_2009... koji se provodi u sklopu istoimenog projekta financiranog od strane Europske komisije i sufinanciranog od strane UNHCR-a. Projekt provodi udruga MI Split u suradnji s organizacijom CFOR «Force for Change» London.

Forum-seminar održao se u Supetru na Braču. Voditelji su bili Arlene Audergon i Jean-Claude Audergon, predstavnici naše partnerske organizacije CFOR. Oni imaju iskustvo u vođenju brojnih sličnih foruma u svijetu, a u Hrvatskoj su kroz svoj rad vrlo često prisutni od 1996. do danas, sudjelujuću u projektima poslijeratne izgradnje i programima razvoja zajednica.

Tijekom tri dana foruma svi sudionici imali su mogućnost uključivanja u vođene rasprave i dublji dijalog, kako bi se mogli baviti ključnim pitanjima te pronaći praktične smjernice za razvoj zajednica

Forum – otvoreni prostor za izgradnju održivih zajednica u PPDS-u će se baviti sljedećim temama:

U kojoj mjeri (ne) povjerenje među stanovništvom, odnosno poteškoće oko pronalaženja puta od prošlosti prema budućnosti forum_2009._2(posebno u ratom stradalom području) utječu na ekonomski razvoj, poput otvaranja novih radnih mjesta, veličine ulaganja, gradnje novih objekata i infrastrukture? Možemo li se zajedno okupiti kako bi nešto učinili za naše obitelji i naše zajednice? Kako podjela među stanovništvom, prema nacionalnosti, vjeri, običajima i kulturi, ratnim iskustvima i traumi, stvara prepreke gospodarskom razvoju – toliko priželjkivanom, naročito, u PPDS-u? Uključujemo li u razvojne procese cjelovite zajednice, ili ostavljamo po strani nekoga, svjesno ili nesvjesno?

Kad god jedna strana u društvu ide naprijed, a drugu ostavljamo – tada ponovno možemo prouzročiti sukob, odnosno mi ga podržavamo ukoliko on već postoji.  Puštamo li da se ova dinamika odvija sama po sebi, bez našeg osobnog uključivanja, time možemo podržavati apatiju i možda pogoršavamo situaciju. Međutim, imamo opciju postaviti pitanja i zauzeti se za vrijednosti do kojih držimo, za sebe ili za neke druge koji su možda isključeni, kako bi našli put napretka za naše cijele zajednice.

Pročitano 4905 puta