INTEGRACIJA

irh Projekt "Izgradnja društva dobrodošlice" uz podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice...

VOLONTERSKI CENTAR

VCST Volonterski centar Split je ujedno i Regionalni volonterski centar za područje Dalmacije...

MI CENTAR

MI CENTAR Mi Centar za pomoć u kući je socijalna ustanova čija je svrha osigurati što duži boravak starijih u svom domu...

ZAKLADA DADIĆ

Zaklada DadićSvrha Zaklade je promicanje razvoja civilnoga društva i pružanje financijske pomoći učenicima i studentima...

ZELENA MREŽA

mreza Zelena mreža d.o.o. društveno poduzeće koje djeluje u području zelenog poduzetništva kao aktivator zajednice...

SENIORI.HR

senioriPortal za poboljšanje pristupa relevantnim informacijama za stariju populaciju, članove obitelji...

Srijeda, 04 Kolovoz 2010 11:33

Forum

Forum je prostor otvoren za bavljenje psiho- socijalnim zaprekama u razvoju zajednica putem dijaloga i dubinske interakcije među sudionicima o temam s kojima se susreću u svom radu na razvoju.

Voditelji su Arlene Audergon i Jean – Claude Audergon, predstavnici partnerske organizacije CFOR „Force for Change“ London koji imaju iskustvo u vođenju brojnih sličnih foruma u svijetu, a u Hrvatskoj su kroz svoj rad vrlo često prisutni od 1996. do danas, sudjelujući u projektima poslijeratnim izgradnje i programima razvoja zajednice. Tijekom tri dana foruma svi sudionici imaju mogućnost uključivanja u vođenje rasprave i dublji dijalog, kako bi se mogli baviti ključnim pitanjima te pronaći praktične smjernice za razvoj zajednica.

Forum se bavi sljedećim temama:

•    U kojoj mjeri ( ne ) povjerenje među stanovnisštvom, odnosno poteškoće oko pronalaženja puta od prošlosti prema budućnosti (posebno u ratom stradalom području) utječe na ekonomski razvoj, poput otvaranja novih radnih mjesta, veličine ulaganja, gradnje novih objekata i infrastrukture? Možemo li se zajedno okupiti kako bi nešto učinili za naše obitelji i naše zajednice? Kako podijela među stanovništvom, prema nacionalnosti, vjeri, običajima i kulturi, ratnim iskustvima i traumi, stavra prepreke gospodarskom razvoju- toliko priželjkivanom, naročito, u PPDS-u? Uključujemo li u razvojne proccese cjelovite zajednice ili ostavljamo po strani nekoga, svjesno ili nesvjesno?

•    Kad god jedna strana u društvu ide naprije, a drugu ostavljamo – tada ponovno možemo prouzročiti sukob, odnosno mi ga podržavamo ukoliko on već postoji. Puštamo li da se ova dinamika odvija sama po sebi, bez našeg osobnog uključivanja, time možemo podržavati apatiju i možda pogoršamo situaciju. Međutim, imamo opciju postaviti pitanja i azuzeti se za vrijednosti do kojih držimo, za sebe ili za neke druge kojesu možda isključeni, kako bi našli put napretka za naše cijele zajednice.

•    Forum nudi korisne ideje i metode, kako za naš rad i razvoj zajednica, tako i za naše privatne živote. Ne nudi gotove recepte, već na principima interaktivnog i iskustvenog učenja otvara prostor za razmišljanja i dublje zajedničko bavljenje ovim i drugim pitanjima. Rezultat može biti povećana svjesnost o vlasititim i tuđim osjećajima, jasnoća misli i snaga konstruktivnog djelovanja u sredinama u kojim živimo.

Pročitano 2361 puta
Više u ovoj kategoriji: Treneri facilitatori »