Udruga "MI" - Split

Sve što ste oduvijek željeli znati o nama.

INTEGRACIJA

irh Projekt "Izgradnja društva dobrodošlice" uz podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice...

VOLONTERSKI CENTAR

VCST Volonterski centar Split je ujedno i Regionalni volonterski centar za područje Dalmacije...

MI CENTAR

MI CENTAR Mi Centar za pomoć u kući je socijalna ustanova čija je svrha osigurati što duži boravak starijih u svom domu...

ZAKLADA DADIĆ

Zaklada DadićSvrha Zaklade je promicanje razvoja civilnoga društva i pružanje financijske pomoći učenicima i studentima...

ZELENA MREŽA

mreza Zelena mreža d.o.o. društveno poduzeće koje djeluje u području zelenog poduzetništva kao aktivator zajednice...

SENIORI.HR

senioriPortal za poboljšanje pristupa relevantnim informacijama za stariju populaciju, članove obitelji...

„Prezentacija sudionika studijskih putovanja- što smo vidjeli, naučili i što možemo primijeniti?“

Prezentacija sudionika studijskih putovanja u sklopu NET- Age projekta održana je 30.05.2014. u prostorijama Centra Zlatno doba- Udruge MI.

Program studijskih putovanja u Sloveniju, Srbiju i Italiju održan je kao dio aktivnosti vezanih za unapređenje kapaciteta, sposobnosti i vještina pružatelja socijalnih usluga za starije osobe iz neprofitnog, profitnog i javnog sektora.
U studijsko putovanje uključeno je 18 predstavnika neprofitnog i profitnog sektora te 8 predstavnika javnog sektora. Zajedničke teme programa bile su demografski podaci zemlje domaćina, analiza situacije i problema, izvori financiranja, uloga neprofitnog sektora te posjete domovima, centrima i panel diskusije u koje su uključeni pružatelji socijalnih usluga.

Prezentacija je bila prilika za predstavljanje iskustva kojeg su sudionici stekli na studijskom putovanju te prijenos znanja na pružatelje socijalnih usluga u Splitu.
Sudionici su u prezentacijama izdvojili što je za njih bilo značajno i što ih je najviše impresioniralo ili pak razočaralo. Među najčešćim stvarima koje su naglasili kao zanimljivim bila je mogućnost terapije s psima koja se koristi u Sloveniji, mogućnost da korisnici Doma za starije osobe imaju kućne ljubimce ili pak predmete poput namještaja za kojeg su posebno vezani. Uočili su i neke razlike vezane za raznolikost usluga, drugačiji pristup u smještavanju dementnih osoba, koje su kod nas u Hrvatskoj velik problem budući programi nisu prilagođeni njihovim potrebama. Primijetili su i različit odnos osoblja prema korisnicima, velik broj volontera koji je uključen u pružanje socijalnih usluga osobito u dnevnim centrima za starije osobe te naglašenu međugeneracijsku solidarnost posebice u Sloveniji.  Uspoređujući programe s postojećim u Hrvatskoj došli su do zaključka da je smještaj usluga u Srbiji znatno jeftiniji dok je u Italiji on daleko skuplji nego u Hrvatskoj,  s time da se svaka dodatna usluga posebno naplaćuje. U Italiji postoje posebni programi za osobe oboljele od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti dok nas takve usluge uopće ne postoje. Uspoređujući sustav palijativne skrbi kod nas je sustav daleko razvijeni nego recimo u Sloveniji, no i dalje je u početnoj fazi.

Uz studijske posjete organizirani su i treninzi za uži krug osoba uključenih u pružanje socijalnih usluga svih partnera u okviru IPA prekograničnog projekta „Osnaživanje pružatelja socijalnih i zdravstvenih usluga za starije osobe te razvoj inovativnih usluga u jadranskoj regiji“ (NET- Age) kojeg zajedno provode Udruga MI i Grad Split u Splitu kao predstavnici u RH.

Pročitano 2174 puta

finpo

Udruga "MI" - Split je partner Nacionalne zaklade u provedbi programa Regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica.