Udruga "MI" - Split

Sve što ste oduvijek željeli znati o nama.

INTEGRACIJA

irh Projekt "Izgradnja društva dobrodošlice" uz podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice...

VOLONTERSKI CENTAR

VCST Volonterski centar Split je ujedno i Regionalni volonterski centar za područje Dalmacije...

MI CENTAR

MI CENTAR Mi Centar za pomoć u kući je socijalna ustanova čija je svrha osigurati što duži boravak starijih u svom domu...

ZAKLADA DADIĆ

Zaklada DadićSvrha Zaklade je promicanje razvoja civilnoga društva i pružanje financijske pomoći učenicima i studentima...

ZELENA MREŽA

mreza Zelena mreža d.o.o. društveno poduzeće koje djeluje u području zelenog poduzetništva kao aktivator zajednice...

SENIORI.HR

senioriPortal za poboljšanje pristupa relevantnim informacijama za stariju populaciju, članove obitelji...

Osnaživanje i razvoj inovativnih socijalnih i zdravstvenih usluga u Jadranskoj regiji

U Splitu je održana konferencija povodom početka provedbe prekograničnog projekta “NET age” kojeg zajednički provode Grad Split i Udruga Mi u partnerstvu s još 11 partnera iz 6 zemalja Jadranske regije.
Prvi sastanak svih partnera bio je prilika za detaljni dogovor u provedbi planiranih aktivnosti, financijskog praćenja, plana vidljivosti projekta te planiranih koraka do sljedećeg radnog sastanka koji će se održati u Albaniji u srpnju 2013. godine.

Cilj projekta „NET age“ je osnaživanje i razvoj održivih kapaciteta za provođenje inovativnih socijalnih i zdravstvenih usluga za starije i nemoćne osobe te promocija aktivnog starenja u Jadranskoj regiji. Projekt je financiran sredstvima IPA Adriatic prekogranična suradnja i traje do svibnja 2015. godine. Uz Udrugu Mi i Grad Split u provedbi projekta sudjeluje još 11 partnera iz 6 susjednih zemalja (Italija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Slovenija).  Vrijednost cijelog projekta je 1.880.437,49 eura.

Vodeći partner je Regija Marche – Odjel za socijalne i zdravstvene programe iz Italije  dok su ostali partneri: Udruga volontera regije Marche (Italija), Grad Split, Udruga Mi, Regionalno vijeće Lezha (Albanija), Caritas Albania (Albanija), Institut za javno zdravstvo (Crna gora), Udruga za demokratski prosperitet –Zid (Crna gora), Regionalni ured za socijalnu skrb (Srbija), Novosadski  humanitarni centar (Srbija), Kanal ob Soci (Slovenija), Regija Emilia Romagna (Italija). Suradnik na projektu je Europski volonterski centar iz Brisela.
Vlade i predstavnici civilnog društva svakodnevno su u potrazi za novim rješenjima u vezi sve češćeg problema – starenja stanovništva. Iako struktura dobne piramide u zemljama članicama EU i državama kandidatkinjama /potencijalnim kandidatkinjama varira, problem sve starijeg stanovništva duboko utječe na socijalne i ekonomske sfere svih zemalja u Jadranskoj regiji. Kontinuirano povećanje očekivanog trajanja života je veliki uspjeh, no u isto vrijeme gospodarstva i društva trpe povećani pritisak na održivost javnih financija. To je posebice vidljivo u procesu izgradnje kapaciteta za pružanje socijalnih usluga i u procesu deinstitucionalizacije.

Prepoznajući ovaj problem, NET Age projektom će se doprinijeti poboljšanju koordinacije između javnog, privatnog i neprofitnog sektora, smanjujući pri tome potencijalne prepreke u području pružanja pomoći starijim osobama i ohrabrujući ih da surađuju u provođenju partnerskih socijalno - zdravstvenih projekata na lokalnoj i Jadranskoj razini.  Inovativni projekti pružanja socijalno – zdravstvenih usluga starijim osobama jamče aktivni, zdraviji i samostalniji život, a u isto vrijeme pridonosi se održivosti sustava održavanjem ravnoteže između kvalitetne usluge i troškova usluge.

Projekt će također doprinijeti zajedničkom definiranju socijalno – zdravstvenih lokalnih politika te povećanju kompetencija i vještina samih zaposlenika i volontera, javnih i privatnih neprofitnih ustanova i organizacija u provođenju socijalnih- zdravstvenih projekata i usluga te podizanju svijesti o potrebama starijih osoba, dostupnim uslugama, važnosti volontiranja i aktivnog građanstva.

PREUZMI BILTEN U NASTAVKU!

Pročitano 2303 puta

finpo

Udruga "MI" - Split je partner Nacionalne zaklade u provedbi programa Regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica.