Udruga "MI" - Split

Sve što ste oduvijek željeli znati o nama.

INTEGRACIJA

irh Projekt "Izgradnja društva dobrodošlice" uz podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice...

VOLONTERSKI CENTAR

VCST Volonterski centar Split je ujedno i Regionalni volonterski centar za područje Dalmacije...

MI CENTAR

MI CENTAR Mi Centar za pomoć u kući je socijalna ustanova čija je svrha osigurati što duži boravak starijih u svom domu...

ZAKLADA DADIĆ

Zaklada DadićSvrha Zaklade je promicanje razvoja civilnoga društva i pružanje financijske pomoći učenicima i studentima...

ZELENA MREŽA

mreza Zelena mreža d.o.o. društveno poduzeće koje djeluje u području zelenog poduzetništva kao aktivator zajednice...

SENIORI.HR

senioriPortal za poboljšanje pristupa relevantnim informacijama za stariju populaciju, članove obitelji...

Konferencija: "Mogućnosti za revitalizaciju ruralnih zajednica u Područjima od posebne državne skrbi"

Konferencija „Mogućnosti za revitalizaciju ruralnih zajednica u Područjima od posebne državne skrbi” održana je u Zagrebu 19.12. 2012. godine. Završno događanje programa “Izgradnja održivih zajednica u Području od posebne državne skrbi” zajedno su organizirali Ured Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice predstavništvo u Hrvatskoj (UNHCR) i Udruga MI iz Splita.

Cilj programa, koji se provodi od 2005. godine, je osnaživanje kapaciteta lokalnih zajednica u PPDS-u za socijalno-ekonomski razvoj. Program uključuje profesionalnu i financijsku podršku udrugama civilnog društva, poljoprivrednim zadrugama i pojedincima pri izradi i izvedbi lokanih projekata sa svrhom osnaživanja ekonomskih inicijativa i obnovi zajednice. Program, također, pruža pomoć pri procesiranju socijalnih i psiholoških prepreka koje mogu kočiti kvalitetu komunikacije i suradnje među građanima i organizacijama. Aktivnosti programa provode se zahvaljujući financijskoj podršci međunarodnih donatora – Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Španjolske, Kraljevine Belgije te u 2012. godini Kraljevine Norveške.

Uz obilježavanje završetka aktivnosti u 2012. godini i prezentaciju postignutih rezultata, konferencija je pružlai prostor za diskusiju o izazovima i mogućnostima daljnjeg razvoja na PPDS-u. 
Nakon pozdravnog govora predstavnika UNHCR-a u RH Terenca Pikea i veleposlanika Kraljevine Norveške u RH Henrika Ofstada, direktorica Udruge Mi Nives Ivelja predstavila je program i osvrnula se na dosadašnje rezultate i izazove za nastavak programa. U panelu pod nazivom "Razvoj zajednice"- sudjelovali su dr.sc. Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Milan Tankosić iz Općine Gračac te Diana Antunović Lazić iz Europskog doma Vukovar. U panelu "Zeleno poduzetništvo" svoja iskustva i projekte predstavili su Didier Huygens, Provincija Istočna Flandrija, ODjel za poljoprivredu i ruralni razvoj iz Belgije, Dana Jurman iz Udruge Mi, Dragan Milić iz UNHCR-a i Tomo Aračić iz Udruge obnovitelja Gornji Karin. U panelu pod nazivom "Ruralni turizam"- dr.sc. Tatjana Gredičak iz Ministarstva turizma, Dinko Pešić iz turističke agencije Zlatna greda i Zorka Jovetić iz Udruge Kako je zelena moja dolina, predstavili su mogućnosti za razvoj ruralnog turizma na PPDS-u te svoja iskustva u socijalnom poduzetništvu. Đurđica Marković, iz HUP-a, Mirna Reinprecht iz HDD-a i Slavica Miličić iz Udruge Prospero sudjelovale su u panelu "Žensko poduzetništvo u tradicijskim zanatima" gdje su dale korisne savjete kako žene mogu biti poduzetnice i koje su mogućnosti za razvoj kvalitetnih proizvoda koji imaju šansu na tržištu. 

Uz predstavnike ambasada Danske, Belgije, Srbije, Finske, Norveške, Rumunjske, Australije i SAD-a na konferenciji je prisustvovalo 60 tak predstavnika različitih organizacija i institucija iz Hrvatske. U završnoj diskusiji prisutni su još jednom naglasili kako je bitno umrežavanje, uvažavanje kapaciteta zajednice u kojima se program provodi kao i osiguranje daljnje financijske potpore projektima u zajednicama na PPDS-u.

U nastavku možete poslušati razgovore s Milanom Tankosićem iz Općine Gračac i Dijanom Antunović Lazić iz Europskom doma Vukovar o položaju mladih na područjima od posebne državne skrbi; o uspostavljanju oglednog imanja na području Karina pričali smo s Tomom Aračićem te sa stručnjakinjama iz područja ruralnog turizma i marketinga Tatjanom Gredičak i Đurđicom Marković o dojmovima nakon konferencije.

{music}images/audio/zgb2012{/music}

 

Pročitano 3081 puta

Video sadržaj

{vimeo}57373084{/vimeo}

finpo

Udruga "MI" - Split je partner Nacionalne zaklade u provedbi programa Regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica.