Udruga "MI" - Split

Sve što ste oduvijek željeli znati o nama.

INTEGRACIJA

irh Projekt "Izgradnja društva dobrodošlice" uz podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice...

VOLONTERSKI CENTAR

VCST Volonterski centar Split je ujedno i Regionalni volonterski centar za područje Dalmacije...

MI CENTAR

MI CENTAR Mi Centar za pomoć u kući je socijalna ustanova čija je svrha osigurati što duži boravak starijih u svom domu...

ZAKLADA DADIĆ

Zaklada DadićSvrha Zaklade je promicanje razvoja civilnoga društva i pružanje financijske pomoći učenicima i studentima...

ZELENA MREŽA

mreza Zelena mreža d.o.o. društveno poduzeće koje djeluje u području zelenog poduzetništva kao aktivator zajednice...

SENIORI.HR

senioriPortal za poboljšanje pristupa relevantnim informacijama za stariju populaciju, članove obitelji...

OOJ! suvremena interpretacija tradicionalne Like

Vrhunski dizajneri Hrvatskog dizajnerskog društva u suradnji sa Udrugom Mi iz Splita i UNHCR-om, u sklopu programa Izgradnje održive zajednice na PPDS-u, održali su radionicu Inkluzivnog dizajna za Udrugu Prospero iz Gračaca.

OOJ! Zera

OOJ! Ljuta zima

OOJ! Potriba

OOJ! Tvrda zemlja

Spajanjem lokalne naracije nastale su nove „brand“ linije suvremene interpretacije tradicionalne Like… Razmišljajući i istražujući Gračac i Lički kraj, 7 –ero mladih dizajnera (Mirna Reinprecht, dizajnerica s iskustvom u razvoju projekata u domeni društvenih inovacija i društvenog poduzetništva, produkt dizajnerice Nina Bačun i Ivana Borovnjak, modna dizajnerica Ivana Čuljak, transdisciplinarni dizajner Matija Raos te studentice Studija dizajna Vanessa Šerko i Hannah Vranko) je tijekom intenzivne radionice Inkluzivnog dizajna, razvilo seriju prototipova, potencijalnih proizvoda koji će doprinijeti održivosti Udruge Prospero ali i malim pomacima pomoći razvoju lokalnog gospodarstva.

Mogućnost za nove proizvode

Photo4Podijeljeni u tri kategorije- keramika, filcana vuna i tkanje recikliranog materijala, razvijeni su proizvodi poput prehrambene ambalaže u obliku prepoznatljivog povrća, ličkog krumpira za začinsko bilje ali i svjetlosni objekti povezani sa Teslinom majkom, inovativnom dizajnericom rođenoj u Gračacu. Koristeći filcanu vunu nastali su odjevni predmeti-ovratnik za zimu, edukativne izrazito taktilne dječje igračke te funkcionalni modni dodaci-ruksaci i torbe za laptop. Razvijajući ideju samih članica Udruge o korištenju PVC vrećica u tkanju nadograđeni su postojeći funkcionalni modni dodaci poput torbe koja je ujedno i prostirka za plažu.

Sljedeća faza razvoja samih proizvoda ovisit će o kapacitetu članica Udruge Prospero ali i preporukama mladih dizajnera u segmentu razvoja komunikacijske strategije za plasman finalnih proizvoda kako bi nova dizajnerski poboljšana rješenja što brže zaživjela na stvarnom tržištu i došla do svojih kupaca.

Od početaka do danas…

Na području devastiranom ratnim štetama i razaranjem te uslijed naseljavanja i povratka izbjeglica, s vrlo slabom društvenom mrežom, visokom stopom nezaposlenih, nerazvijenim poduzetništvom zahvaćenim gospodarskom i ekonomskom krizom, još 2008. razvila se Udruga Prospero. Žene okupljene oko udruge "Prospero" dolazile su iz različitih etničkih grupa, iz Bosne, Slavonije, središnje Hrvatske, dok su neke izvorne Ličanke. Od svog osnutka do danas, bez obzira na nacionalnu pripadnost svojih članica, „Prospero“ organizira različite programe usmjerene na obnovu tradicionalnih vještina, izrade rukotvorina u tkanju i keramici, s misijom stvaranja kapaciteta za žensko samozapošljavanje i podizanja ekonomske sposobnosti uključujući i pomoć u plasmanu i prodaji gotovih proizvoda i suvenira. Photo15

Od osnutka do danas puno toga ostalo je nepromijenjeno, posebice što se gospodarske i ekonomske situacije Ličkog kraja tiče, no skupina upornih i optimizmom vođenih žena i dalje pronalazi svoj put prema samozapošljavanju i samoodrživosti. Višegodišnja organizacija tečajeva filcanja, keramike i tkanja putem kojih žene stječu specifična znanja i vještine potrebne za izradu tradicijskih tekstilnih i uporabnih proizvoda, urodila su plodom. Blizina Cerovačkih špilja i Nacionalnih parkova, Jadranskog mora i sve većeg broja turista koji koriste staru cestu na putu do turističkih odredišta, rezultirali su potrebom za sve više autohtonih proizvoda od tekstila i za suvenirima toga kraja.

Izazovi tržišta

Lička keramička ovčica, simbol kontinuirane ruralne tradicije u Lici, nagrađen je priznanjem Hrvatske gospodarske komore za uspješnost u poslovanju - "Zlatna kuna" i oznakom "Izvorno hrvatsko", ali i inovativno reciklirano tkanje od korištenih vrećica, koje su u potrazi za novim sirovinama razvile same članice Udruge, samo su neki od prepoznatljivih proizvoda Udruge. Velik je pomak u plasmanu proizvoda napravljen kada je na ulazu u Cerovačke špilje - speleološku i turističku atrakciju nadomak Gračaca, postavljena drvena kućica za prodaju i predstavljanje suvenira i ličkih tradicijskih proizvoda. Ovaj objekt u potpunosti su osmislile članice udruge, a sredstva su namaknuta iz različitih izvora; od Općine Gračac (zemljište na korištenje), Zadarske županije (sredstva za zaštitu drvene konstrukcije), Udruge MI i UNHCR-a (sredstva za konstrukciju i izgradnju kućice), te Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) - nabavka namještaja za opremu unutrašnjosti kućice i dio aparature za proizvodnju suvenira, za koje je sredstva donirala kraljevina Nizozemska.

Na obzoru različitih gospodarskih i socijalnih pomaka na područjima od posebne skrbi, primjer udruge žena "Prospero" iz Gračaca, u svojoj izvornosti i pokretačkoj energiji izvrstan je pokazatelj kako održivi razvoj zajednice počiva ponajviše na pojedincima- liderima u svojoj zajednici.

No, izlazak na šire tržište, prilagodba proizvoda važećim pravilnicima i propisima, potreba za marketinškom strategijom te formiranje pravnog oblika koji bi omogućio razvijanje društveno poduzetničke inicijative i dalje predstavlja izazov.

{music}images/audio{/music}

Pročitano 2195 puta

Video sadržaj

{vimeo}46218395{/vimeo}

finpo

Udruga "MI" - Split je partner Nacionalne zaklade u provedbi programa Regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica.