Udruga "MI" - Split

Sve što ste oduvijek željeli znati o nama.

INTEGRACIJA

irh Projekt "Izgradnja društva dobrodošlice" uz podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice...

VOLONTERSKI CENTAR

VCST Volonterski centar Split je ujedno i Regionalni volonterski centar za područje Dalmacije...

MI CENTAR

MI CENTAR Mi Centar za pomoć u kući je socijalna ustanova čija je svrha osigurati što duži boravak starijih u svom domu...

ZAKLADA DADIĆ

Zaklada DadićSvrha Zaklade je promicanje razvoja civilnoga društva i pružanje financijske pomoći učenicima i studentima...

ZELENA MREŽA

mreza Zelena mreža d.o.o. društveno poduzeće koje djeluje u području zelenog poduzetništva kao aktivator zajednice...

SENIORI.HR

senioriPortal za poboljšanje pristupa relevantnim informacijama za stariju populaciju, članove obitelji...

Žensko poduzetništvo u proizvodnji tradicijskih tekstilnih proizvoda

U sklopu projekta Udruge Mi „Izgradnja održive zajednice na područjima PPDS-a“ u Zagrebu je održana dvodnevna edukacija: „Žensko poduzetništvo u proizvodnji tradicijskih tekstilnih proizvoda“.


Trinaest predstavnica udruga koje se bave tkanjem, pletenjem, filcanjem vune i drugih sirovina u proizvodnji uporabnih predmeta sudjelovalo je edukaciji kojoj je cilj približavanje principa ženskog poduzetništva na području PPDS-a, sa željom da poduzetništvo bude jedan od njihovih mogućih životnih odabira. Smatramo da je izuzetno važno upoznati žene koje putem proizvodnje tekstilnih proizvoda žele izaći na tržište sa važećim propisima, sigurnosnim standardima te sa mogućnostima udruživanja u druge pravne oblike. Model poslovanja koji zadovoljava ekološke, ekonomske i socijalne kriterije, društveno poduzetništvo jedan je od načina kako bi žene mogle doprinijeti razvoju svojih krajeva. Osnaživanje žena za pokretanje vlastitog biznisa ili za njihovo udruživanje utječe na cijelu zajednicu u kojoj žive i rade te se stvara multiplicirajući efekt i na ostale sredine koje su zahvaćene gospodarskom krizom.  
Predavači na edukaciji bili su predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Kristina Alerić, Hrvatske obrtničke komore (Violeta Jelić, Nenad Joksimović, Anđelko Vojvoda, Matija Duić), stručnjakinja za odnose s javnošću Đurđica Marković, profesor sa Zadarskog fakulteta Jadran Kale te poduzetnica i vlasnica prvog „fair trade“ dućana u Hrvatskoj, Ana Bat. U prvom danu predstavnici HZZ-a i HOK-a predstavili su Mjere samofinanciranja, Mogućnosti poduzetništva za žene na PPDS-u, Proces otvaranja obrta, Pravilnik o deklaracijama za tekstilne proizvode te što je to sigurnost i kvaliteta proizvoda. Drugi dan edukacije polaznice edukacije imale su prilike ćuti iskustva dvije poduzetnice o njihovim počecima, teškoćama, uspjesima i preporukama, saznati kako mogu koristiti odnose s javnošću u prezentaciji svojih proizvoda te su saznale kako je uopće tekao put do autentičnog tekstilnog i odjelnog predmeta.
Tijekom projekta planirano je tiskanje brošure sa sadržajem edukacije koja će biti dostupna i putem web stranice Udruge Mi.  

Podsjetimo, Udruga Mi u suradnji s UNHCR-om od 1998. godine provodi program „Izgradnja održivih zajednica u PPDS“, koji ima za cilj jačanje sposobnosti lokalnih zajednica za ekonomski i društveni razvitak. Program se sastoji od pružanja stručne i financijske potpore organizacijama civilnog društva, poljoprivrednim zadrugama i pojedincima u kreiranju i provedbi lokalnih projekata usmjerenih jačanju ekonomskih inicijativa i društvenog oporavka. Ujedno, je omogućen i rad na preprekama socijalnog i psihološkog karaktera koje onemogućavaju kvalitetniju komunikaciju i suradnju među građanima i organizacijama. Program se provodi uz financijsku potporu međunarodnih donatora, a u 2012. godini ga financira Kraljevina Norveška.  
Pročitano 2004 puta

finpo

Udruga "MI" - Split je partner Nacionalne zaklade u provedbi programa Regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica.