Udruga "MI" - Split

Sve što ste oduvijek željeli znati o nama.

INTEGRACIJA

irh Projekt "Izgradnja društva dobrodošlice" uz podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice...

VOLONTERSKI CENTAR

VCST Volonterski centar Split je ujedno i Regionalni volonterski centar za područje Dalmacije...

MI CENTAR

MI CENTAR Mi Centar za pomoć u kući je socijalna ustanova čija je svrha osigurati što duži boravak starijih u svom domu...

ZAKLADA DADIĆ

Zaklada DadićSvrha Zaklade je promicanje razvoja civilnoga društva i pružanje financijske pomoći učenicima i studentima...

ZELENA MREŽA

mreza Zelena mreža d.o.o. društveno poduzeće koje djeluje u području zelenog poduzetništva kao aktivator zajednice...

SENIORI.HR

senioriPortal za poboljšanje pristupa relevantnim informacijama za stariju populaciju, članove obitelji...

UN obilježava završetak programa vrijednog 3 milijuna dolara za premošćivanje regionalnih razlika

Otvoreni dan Gračaca slavi obrazovanje, zapošljavanje i aktivnosti lokalne zajednice

Prijateljska utakmica u malom nogometu između studentskih timova iz Gračaca i Knina u nedavno obnovljenoj sportskoj dvorani srednje škole Gračac organizirana je kao glavno događanje Otvorenog dana Gračaca, koji je danas obilježen nizom događanja s naglaskom na mlade, sport i lokalnu zajednicu. Ravnateljica srednje škole „Gračac", Ivana Jelinčić Lasić ugostila je zadarskog župana Stipu Zrilića, stalnu koordinatoricu UN-a u Hrvatskoj, Louisu Vinton i španjolskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Rodriga Aguirre de Cárcer y García del Arenal na službenom otvaranju obnovljene sportske dvorane unutar srednje škole. Ovom svečanošću obilježen je završetak glavnog zajedničkog programa Ujedinjenih naroda Socijalna uključenost i prevencija sukoba u ratom pogođenim krajevima.

Ovaj dvogodišnji program, u vrijednosti od 3 milijuna dolara, financirala je Kraljevina Španjolska kroz Fond UN-a za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja (eng. MDG-F). Program završava krajem svibnja 2011.

„Današnje događanje u Gračacu slavi napredak koji je postignut u oporavku i procesu pomirenja u mnogim ratom pogođenim krajevima Hrvatske," rekla je Vinton. „Međutim, još nam predstoji puno posla kako bi se premostio jaz u kvaliteti života i mogućnostima između tih i bolje stojećih krajeva Hrvatske. U vrijeme kada Hrvatska dovršava posljednje pripreme za pristupanje Europskoj uniji, važno je da mjesta poput Gračaca ne budu zaboravljena." (cijeli govor)

Diljem Gračaca, Otvorenim danom predstavljeni su projekti provedeni u okviru MDG-F programa. Sajam lokalne hrane i obrta okupio je obiteljske poljoprivredne proizvođače i udruge žena koje se bave izradom rukotvorina i tradicijskih obrta, te heklanih i vezenih ručnih radova iz Lovinca, Korenice, Gračaca, Ličkog Petrovog Sela i Srba. U ponudi su bili i domaći sir i razne vrste mesnih i mliječnih proizvoda, ručno izrađeni tradicijski suveniri kao što je lička keramička ovčica, pleteni šalovi, tepisi i ostali tkalački radovi, te dječji crteži koje su nacrtali učenici osnovne škole „Nikole Tesle" i dječjeg vrtića „Baltazar" iz Gračaca. Upravo ti izloženi proizvodi ilustriraju mnoge zajedničke inicijative koje agencije Ujedinjenih naroda i lokalni partneri provode na brojnim lokacijama diljem Područja od posebne državne skrbi.

„Poput Hrvatske, i Španjolska se morala nositi s posljedicama rata koji je uništio i razdvojio obitelji. Zbog sličnih iskustava, španjolska je vlada odlučila podržati ovakve projekte u Hrvatskoj." – rekao je Aguirre de Cárcer y García del Arenal – "Pomirenje je ključna riječ. Obrazovanje i sport sa sobom nose neke vrijednosti poput timskog rada i fair playa koje želimo podržati."

„Puno puta smo rekli da želimo ravnomjerni razvoj naše županije, kako bi se smanjile razlike u kvaliteti života koje još uvijek postoje. U vremenima gospodarske krize, nije lako iznaći sredstva za ulaganje u ovako dobre projekte.U tom smislu, najvažnija su ulaganja u škole i školstvo, tvornice znanja koje stvaraju ljude i čine ih kompetentnim da privređuju za svoj život." – zaključio je Zrilić.

Zajednički program UN-a aktivan je od svibnja 2009. u šest hrvatskih županija: Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj. Četiri agencije Ujedinjenih naroda – UNDP (Program UN-a za razvoj), UNHCR (Agencija UN-a za izbjeglice), UNICEF (Fond UN-a za djecu), i IOM (Međunarodna organizacija za migracije) – zajednički su provodile program, u suradnji s desecima lokalnih partnera na županijskoj, lokalnoj i razini lokalne zajednice. Aktivnosti su uključivale certificiranu obuku za poljoprivrednike (npr. Proizvođači sira i uzgajivači stoke) kako bi im pomogli postići standarde kvalitete koju propisuje EU, obnovu raznih centara unutar lokalne zajednice, igrališta, i drugih manjih infrastrukturnih projekata; podršku ženskim udrugama u revitalizaciji tradicionalni obrta i ostvarivanje mogućnosti za zapošljavanje; rad sa studentima i učiteljima kako bi se promovirale „škole bez nasilja", te savjetovanja za veterane domovinskog rata.

Tijekom dvije godine, agencije Ujedinjenih naroda uložile su oko 287.000,00 USD u Zadarsku županiju iz Fonda MDG-F. Ovim sredstvima pridodano je dodatnih 130.000,00 USD iz Županije i drugih lokalnih izvora.

Pročitano 3491 puta

finpo

Udruga "MI" - Split je partner Nacionalne zaklade u provedbi programa Regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica.