Sažetak istraživanja rezultata volonterskih servisa za izbjeglice/migrante

U sklopu projekta "Optimiziranje volonterskih usluga u vremenima izbjegličke krize", financiranog sredstvima EU - Programa EU za građane, održala se prva međunarodna konferencija u Osijeku, 18. i 19. siječnja 2017.


Sudionici konferencije bili su predstavnici neprofitnih organizacija koje rade s volonterima i izbjeglicama, javnih institucija i  međunarodnih organizacija.

Cilj konferencije bio je predstaviti nacionalne politike vezane za zašitiu izbjeglica u zemljama partnerima - Hrvatskoj, Makedoniji, Mađarskoj, Srbiji i Velikoj Britaniji, kao i trenutno stanje u socijalnoj integraciji izbjeglica u partnerskim zemljama.

Vrlo vrijedan doprinos konferenciji dali su volonteri koji direktno rade s izbjeglicama, ali i tražitelji azila u RH iz Sirije, Afganistana i Iraka.

Lejla šehić relić, izvršna direktorica volonterskog centra Osijek i predstavnica Europskog volonterskog centra (CEV) osvrnula se na ulogu volonterstva u izbjegličkoj krizi, dok je Mirko Schwaerzel iz njemačke organizacije BBE prezentirao ulogu civilnog društva u procesu socijalne integracije izbjeglica/migranata u Njemačkoj.

Osim toga, predstavnica Hrvatske mreže volonterskih centara predstavila je rezultate istraživanja o kvaliteti volonterskih usluga koje se provelo u partnerskim zemljama među primateljima i pružateljima volonterskih usluga na granicama, kampovima i prihvatnim centrima.

Upitnik - VOLONTHEKA, putem kojeg su se prikupljale informacije, sastojao se od 5 pitanja za volontere i 5 pitanja za izbjeglice/migrante, a rezultate možete vidjeti u priloženoj prezentaciji.

Zaključci ove prve međunarodne konferencije postavljaju temelje za iduću međunarodnu konferenciju koja će se u ožujku održati u Novom Sadu, a koja za cilj ima izraditi preporuke za optimizanje volonterskih usluga u izbjegličkoj krizi.


Nositelj projekta je Udruga "MI" - Split a partneri su Volonterski centar iz Mađarske (OKA), Hrvatska mreža volonterskih centara, Volonterski centar Sheffield, Udruga Legis Skopje, Novosadski humanitarni centar i Europski volonterski centar.

Logo EU cofunded

finpo

Udruga "MI" - Split je partner Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u provedbi programa Regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica.