Poziv na Radionicu umrežavanja za predstavnike javnog, privatnog i neprofitnog sektora

Pozivamo Vas na Radionicu umrežavanja dionika u sklopu EU projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“ koja će se održati u Dubrovniku, u prostorijama Razvojne agencije grada Dubrovnika- DURA, Branitelja Dubrovnika 15, 30. rujna 2016. s početkom u 12 sati.

Volonturizam, kao inovacija u zajednici, usmjeren na turiste zainteresirane za aktivan odmor i upoznavanje destinacije putem izravnog socijalnog kontakta i sudjelovanja u društveno odgovornim programima, temelj je za razvoj turističkih proizvoda koji će pridonijeti atraktivnosti graničnim područjima Hrvatske i Crne Gore.

Turizam, kao glavna gospodarska grana u priobalnom dijelu Hrvatske i Crne Gore, kroz inovativne i ekološki održive turističke proizvode potaknut će razvoj održive prakse i doprinijeti poboljšanju suradnje između profitnog, javnog i neprofitnog sektora u izradi novih koncepata za odmor i putovanja te razvoju volonterskih aktivnosti u regiji bogatoj tradicionalnim načinom života, prirodnim ljepotama i očuvanim okolišem. Volunturizam dovodi do pozitivnih rezultata koji odgovaraju na potrebe posjetitelja, gospodarstva, zajednice i okoliša, a projekt pruža podršku marginaliziranim društvenim skupinama da kroz projekte održivih volonturstičkih projekata koriste motivaciju i energiju volonterstva u razvoju zajedničkog prekograničnog turističkog prostora.

Kroz projekt „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“ koji se provodi u sklopu EU prekograničnog IPA komponenta II, programa za Hrvatsku i Crnu Goru 2012.-2013., predviđene su različite aktivnosti promocije volonturizma, povezivanja dionika različitih sektora i osnaživanja za razvoj novih programa temeljenih na društvenom poduzetništvu.

Prva radionica umrežavanja prilika je za upoznavanje s temom te prilika za povezivanje osoba važnih za razvoj i promociju turizma u regiji. Nadamo se da ćete prepoznati projekt i odazvati se pozivu na sudjelovanje. U nastavku je dnevni red, a svoj dolazak potvrdite najkasnije do 26.rujna 2016.na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Dnevni red

Vrijeme    Tema    Moderator

12.00-12.20    Predstavljanje projekta, ana Jurman Jakus, Udruga „MI“- Split

12.20-12.40    „Volonturizam!- nova ponuda u prekograničnoj regiji“, Sanda Rakočević, Udruga ADP- ZID

12.40-13.20    Transformativni turizam i preokret svjetske paradigme prema osviještenim potrošačima    Dr.sc. Irena Ateljević, Institut za turizam

13.20-13.40    Pauza

13.40-14.00    Volonturizam – socijalni kontakt turista i sudjelovanje u društveno odgovornim programima lokalne zajednice, Lejla šehić Relić, stručnjakinja za volonterstvo i razvoj zajednice

14.00-14.20    Istraživanje ponude i potražnje u regiji    Sanda Rakočević, Udruga ADP- ZID, Anja Marković, BONSAI

14.20-15.00    Mogućnosti za razvoj volonturističkih programa u regiji –diskusija     Nives Ivelja, Udruga „MI“ - Split

Projektom upravljaju Delegacija Europske unije u Crnoj Gori i Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, a provode ga u partnerstvu: Udruga „MI“- Split, Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, Udruga hrvatskih putničkih agencija u Hrvatskoj te Asocijacija za demokratski prosperitet „ZID“ i Općina Herceg Novi u Crnoj Gori. Ukupna vrijednost projekta je 2.212.251,75

finpo

Udruga "MI" - Split je partner Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u provedbi programa Regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica.