Održana konferencija o ulozi lokalnih dionika u razvoju zajednice

U Impact centru u Zadru je 25. studenog 2015. održana konferencija pod nazivom "Uloga lokalnih dionika u stvaranju dobrobiti i razvoju zajednice".

Konferencija se bavila mogućnostima različitih oblika međusobnog povezivanja i suradnje u interesu stvaranja dobrobiti i razvoja lokalne zajednice. Predstavljeni su novi pravni okviri i standardi za djelovanje i suradnju.

Gospođa Lendić Kasalo iz Ureda za udruge Vlade RH predstavila je i pojasnila razloge nastanka novog Zakona o udrugama te detaljno prošla kroz odredbe Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge.

Naknadno se komentirala problematika kontinuiteta financiranja udruga. Stalni rast administrativnog rada i potreba (pre)detaljnih izvještavanja sponzora nameću nužnost profesionalizacije udruga i redovito isplaćivanje plaća zaposlenicima, dok su kašnjenja u plaćanju i refundiranju projektnih sredstava već postali pravilo, a kašnjenja u plaćanju su sve duža i duža. Ova situacija jako otežava rad civilnih udruga, a ponekad rezultira i njihovim zatvaranjem.

Prva panel diskusija bavila se mogućnostima i izazovima za povezivanje partnera iz različitih društvenih sektora. Istaknute su prednosti i mane rada u malim sredinama gdje je komunikacija lakša, ali nedostatak kapaciteta predstavlja stalni problem. Predstavnik akademske zajednice i lokalne samouprave potvrdili su nužnost međusektorskog povezivanja kako bi se iskoristili svi potencijali za stvaranje dobrobiti zajednice.

U drugoj panel diskusiji istaknuti su primjeri dobre prakse u području filantropije. Svi su panelisti istaknuli dobre reakcije potencijalnih donatora i ukazali koliko je bitna pozitivna energija koja se uloži u projekt, a koja kasnije rezultira mobilizacijom zajednice i širenjem kruga solidarnosti i dobrote u zajednici.

Konferenciju su organizirali Udruga „MI“ – Split i Zaklada „Kajo Dadić“ uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

 

finpoUdruga "MI" - Split je partner Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u provedbi programa
Regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica.

UNHCR logoUdruga "MI" - Split je dugogodišnji implementing partner Visokog povherenika UN-a za izbjeglice u provedbi programa
"Izgradnja društva dobrodošlice".