Održana konferencija "Mreža potpore za starije" u sklopu projekta NET-Age

U Splitu, 28. travnja 2015. godine, održana je konferencija "Mreža potpore za starije" u organizaciji Grada Splita i Udruge "MI" - Split, u sklopu međunarodnog EU projekta NET-Age.  Na konferenciji su sudjelovali predstavnici javnog, privatnog i neprofitnog sektora, kao i korisnici Centra Zlatno doba kako bi s prisutnima podijelili svoja iskustva s aspekta starijih osoba na području grada Splita.

Predstavili su se dosad ostvareni rezultati NET-Age projekta, pri čemu je naglašena važnost umrežavanja dionika na lokalnoj i prekograničnoj razini, poboljšanja suradnje između javnog, privatnog i neprofitnog sektora te inovativnosti u pružanju usluga za starije osobe u kontekstu rastućeg trenda starenja populacije. Prilikom analize stanja socijalne skrbi na području dalmatinske regije, kreirane su "Preporuke za unaprjeđenje skrbi za starije na području Splita i Splitsko- dalmatinske županije" koje ističu problem nedostatka informiranosti kod starijih osoba.

Kao rezultat danih Preporuka, u okviru NET-Age pilot projekta dizajnirana je web stranica www.seniori.hr te "Vodič organizacija i ustanova koje rade u interesu starijih osoba", odnosno brošura koja sadrži kontakte organizacija i ustanova na području Splitsko-dalmatinske županije, nastala u suradnji s Odjelom za gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Vodič je prezentirala dr. med., univ. mag. sanit. publ., spec. javnog zdravstva Inga Vučica "s nadom da će biti od pomoći ne samo za starije osobe nego i za sve osobe uključene u njihove živote".
Web stranica seniori.hr sadrži sistematizirane informacije na području treće dobi, a namijenjena je stručnjacima, starijim osobama te njihovim obiteljima. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se pridruže s dodatnim informacijama kako bismo mogli nadograditi web stranicu i time još više povećati dostupnost informacija o uslugama i temama vezanih za starije osobe.

Sudionici konferencije su ujedno imali i priliku čuti iskustva projektnih partnera iz Slovenije na području socijalne i zdravstvene skrbi, koja je predstavila voditeljica projekta Klara Golja iz Općine Kanal ob Soči. Posebno zanimljiv podatak je da u Sloveniji općine organiziraju i sufinanciraju usluge pomoći u kući, stoga se i cijene razlikuju ovisno o razini sufinanciranja. Još jedna specifičnost Slovenije je i velik broj starijih osoba uključenih u različite udruge, pri čemu je među aktivnijima udruga ZDUS – Zveza društev upokojencev Slovenije, također partner na projektu NET-Age.

Nadamo se da će i naša regija pratiti ovaj trend te da će se sve više starijih osoba uključivati u različite organizacije civilnog društva, jer kako navodi korisnik Centra Zlatno doba, "Ne možemo nijekati starost, ali svi trebaju tražiti ono što ih pokreće, što će im dati smisao života, i onda osoba nema vremena misliti na godine".

finpo

Udruga "MI" - Split je partner Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u provedbi programa Regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica.