Zelena mreža d.o.o.

Provodeći program "Izgradnja održivih zajednica na PPDS-u" u suradnji s Uredom visokog povjerenika za izbjeglice u Hrvatskoj (UNHCR-om) te financijskom potporom raznih međunarodnih donatora, od 1996. godine, Udruga "MI" pružala je stručnu i financijsku potporu organizacijama civilnog društva, poljoprivrednicima, zadrugama i pojedincima u kreiranju i provedbi lokalnih projekata usmjerenih k jačanju ekonomskih inicijativa i društvenog oporavka. Tijekom provedbe projekata, omogućen je i rad na preprekama socijalnog i psihološkog karaktera koje otežavaju kvalitetnu komunikaciju i suradnju među građanima i organizacijama. Lokalni projekti podržani tijekom proteklih godina razvijali su se u području poljoprivrede, seoskog turizma, ženskog poduzetništva i samozapošljavanja te rada s mladima.

Osnaživanje suradnje među zajednicama povezivanje i kombiniranje projekata i dionika iz različitih dijelova zemlje te poticanje društvenog poduzetništva činili su se prikladnim rješenjima za održivi razvoj i lakši pristup otvorenom tržištu. Pitanja, kako osigurati održivost i kontinuitet rada, posebice nakon završetka financiranja programa "Izgradnja održivih zajednica na PPDS-u", navelo nas je na pokretanje projekta "Pune ruke" iz koje se razvila "Zelena mreža d.o.o."

Dugogodišnjim radom u malim, ruralnim sredinama primijetili smo da lokalnim udrugama, OPG-ovima, zadrugama i inicijativama nedostaju potrebni kapaciteti - ljudski ali i financijski za plasiranje proizvoda na tržište. Udruga "MI" je tijekom svog rada stekla razna poznanstva s različitim poduzetnicima/ugostiteljima/obrazovnim organizacijama/stručnjacima koji su dali svoj doprinos osmišljavanju ideje Zelene mreže i odlučila se osnovati poduzeće temeljeno na misiji bliskoj udruzi. Zelena mreža pokušati će doprinijeti razvoju ruralnih zajednica u području Dalmacije i Like te motivirati potencijale kooperante – suradnike za proizvodnju određenih proizvoda koji na tržištu imaju potencijal i pobrinuti se za plasman proizvoda.

Okosnica djelovanja "Zelene mreže" je poljoprivreda čije je uporište u zdravoj i integriranoj proizvodnji na nezagađenim i čistim područjima Like i Dalmacije.

Društveno poduzeće, kao oblik održivog poslovanja, izabrano je radi potrebe stvaranja pravednijeg društva u kojem pojedinci i društvene grupe imaju neposredne koristi od svog rada, brinu o okolišu i zajednici u kojoj žive te utječu na osjećaj dobrobiti i samopoštovanja kod pojedinca i zajednice. Uključivanjem u proizvodnju humusa, gljiva ili preradu proizvoda lokalno stanovništvo ima prilike za zaposlenje čime se doprinosi održivosti zajednice.

Dosadašnje djelatnosti Zelene mreže d.o.o.:

  • Trgovina poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima – Program "Pune ruke"
  • Proizvodnja humusa i sadnica autohtonog povrća i bilja - Program "Dar zemlje"
  • Prerada voća, povrća, bilja i gljiva - Program "Suho zlato"
  • Trgovina rukotvorinama - Program "Zlatne ruke"
  • Promotivne i razvojne aktivnosti - Program "Zeleno tkanje”

Zelena mreža d.o.o. trenutno pruža konzultantske usluge.

VIše informacija na stranicama Zelene mreže d.o.o.

finpoUdruga "MI" - Split je partner Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u provedbi programa
Regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica.

UNHCR logoUdruga "MI" - Split je dugogodišnji implementing partner Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice u provedbi programa
"Izgradnja društva dobrodošlice".

hrvatska mreza

Ured za udruge

Projekt PROCAREFUL sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Izražena stajališta isključiva su odgovornost Udruge "MI" - Split i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.“